Nyhetsarkiv

Bergsgården

vandrarhem & ridanläggning

Nyhetsarkiv

Lördag 15:e juni

Bröllop på Apertins herrgård

 

Ekipaget Maria och Lad hade anlitats för att köra häst och vagn på ett bröllop som skulle äga rum på Apertins herrgård. Då det är mycket som ska ordnas med inför ett sådant evenemang så behövdes lite extra händer, så på förmiddagen den aktuella dagen samlades Maria, Annika, Agneta, Katrin, Nisse och jag själv på Bergsgården för att göra i ordning allt och transportera både häst och vagn till Apertins herrgård där allt skulle gå av stapeln. Katrin smörjde och putsade sele och huvudlag samt såg till att allt packades med. Agneta och Annika putsade på Lad och gjorde honom extra fin för tillställningen. Nisse lastade Viktoria-vagnen på släpkärran. Maria styrde upp så att alla visste vad de skulle göra medan jag mest sprang omkring och var nervös inför mitt första uppdrag som "medkusk".

 

Finklädda och spända begav vi oss till Apertins herrgård strax utanför Kil. Allt gick som smort och det var ett helt fantastiskt väder med sol och värme, och inte att förglömma ett väldigt trevligt sällskap. Väl framme i på Apertin lastades allt av och ut, Lad selades och spändes för vagnen. Det var en vacker syn och allt gick enligt planerna ända fram tills att vi började fundera på vart bruden hade tagit vägen, hon skulle nämligen möta oss på ett uppgjort ställe och vi skulle köra fram henne till en plats där själva cermonin skulle äga rum.

 

Efter många goda, nervösa skratt och total förvirring hittade vi bruden och det blev en fantastiskt fin vigsel utomhus bland brudparets nära och kära. Efter cermonin hämtades de lyckliga tu av häst och vagn och fick en härlig tur runt om ägorna. Bak i vagnen kunde jag och Maria höra en förälskad man och hustru som skrattade tillsammans.

 

Jag vill säga tack till alla ni som hjälpte till att göra detta evenemang så lyckat och jag vill även lyckönska det fantastiskt vackra brudparet.

 

Skribent Rebecka Amsell Österberg, 2013-06-19

 

Lördag 6:e april

NH, Ridutvecklingskurs

 

Marianne kom till gården klockan 10:00 och möttes återigen av ett gäng förväntasfulla "tjejer". Vi samlades i caféet och tog varsin kopp kaffe. Det var dags för presentation av deltarna och Marianne. En presentation av Marianne kan du läsa nedan då hon hade kurs i Natural horsemanship från marken. Men en kort presentation av deltagarna tänkte jag ge.

 

Sandra & Fylkin

Fylkin är en islandsvalack på 15 år. Sandra vill testa på att göra något annat än att "bara" rida och tycker att Natural horsemanship verkar intressant. Sandra red när hon var yngre men har nu tagit upp ridningen igen och vill testa något nytt. Ett problem som hon skulle vilja ta tag i är att Fylkin "rusar" iväg och till alla pris vill vara först.

Werre & Jum Jum

Werre var med som åskådare på förra kursen och bestämde sig redan då att vara med på kursen i ridutveckling. Jum Jum är en 17:årig valack, en travare med en hel del energi. Werre har haft honom i 8 år. De har tränat lite olika skolor även de men sedan de kom till Bergsgården har det blivit en del dressyr. Werre är intresserad av att lära sig hur hon ska hjälpa Jum Jum att "coola" ner lite och att ha ett lite lugnare tempo.

Maria & Lad

Lad är en tinker, en 10-årig valack som är nyficken och bufflig. Maria har tränat lite olika skolor med Lad och är nyfiken på hur hon ska kunna rida honom med lite mindre hjälper.

Rebecka & Puzzle

Rebecka var även hon med som åskådare vid förra kursen som hölls och blev nyfiken på hur Natural horsemanship skulle kunna hjälpa henne framåt i ridningen. Puzzle är en 5:årig valack, en tinker som importerades från Irland för cirka 2 år sedan. Rebecka har problem med att få Puzzle framåt och måste oftast använda väldigt mycket skänkel och vill få lite hjälp med detta.

Maria & Lady

Lady är ett tinkersto på 15 år. Förra året fick hon ett föl, hingsten Fighter, som också står på gården. Maria har lite problem med att få Lady i galopp och att inte "rusa" på i trav.

Sandra & Champen

Sandra är anordnare av kursen, liksom den förra. Champen är en nybliven valack, en tinker. Tillsammans har de gått en del av Mariannes kurser och är alltså proffsen i gänget idag.

 

Efter en kort presentation av oss alla inne i caféet så var det dags att göra iordning första ekipaget, Sandra & Champen. Resten av gänget stod på läktaren och såg på. Vi tittade på varandra och undrade nog alla "hur gör hon det där?". De var så duktiga och Sandra såg inte ut som att hon gjorde knappt någonting utan att hon bara genom ren och skär vilja och tanke fick Champen att röra sig som hon önskade. Vi fick nog alla lite prestationsångest efter att ha sett detta och tänkte att det där kommer jag aldrig att klara. Ridpasset var på 30 minuter och sen kom nästa ekipage in.

 

Efter att alla ridit sitt första pass hade alla också fått sig en aha-upplevelse. Deltagarna hade lite olika mål och väldigt olika hästar, men det fungerade så bra för samtliga och det var så himla häftigt. Efter denna fantastiskt roliga förmiddag var det dags för lite lunch i caféet. Toast och våffla stod på menyn. Efter att alla var mätta och belåtna så var det dags för lite teori. Vi fick alla känna på hur det känns för hästen när ryttaren är i andra änden av tyglarna, hur det känns när ryttaren gör si eller så. Där satt vi i tur och ordning och blundade och kände efter om vi ville svänga till höger, vänster eller göra halt.

 

Då vi låg lite efter i schemat så bestämde vi oss för att köra två ekipage åt gången i 45 minuter istället. Även detta ridpass gick superbra för samtliga ekipage och jag kan faktiskt säga att det var till och med en och annan som nästan hade tårarna i ögonen av ren glädje.

 

Alltså på det hela taget en underbar dag och nu återstår bara att bestämma när nästa kurs ska bli.

 

Bilder kommer att läggas ut inom kort.

 

Inlagt av Rebecka Amsell Österberg 2013-04-07

 

Lördag 23:e februari

Kurs i Natural Horsemanship

 

Mariann Berggren kom till gården klockan 10:00 och mötte ett gäng förväntansfulla deltagare och åskådare. Caféet var fyllt av människor denna lördagsmorgon. När alla var samlade tog de som önskade en kopp kaffe och så gick alla upp på övervåningen för en kort presentation och lite teori innan det var dags att köra igång.

 

Presentation av kursledare & deltagare

 

Mariann började rida i 7 års åldern. Hon red på ridskola ett tag tills andra intressen började uppdagas och ridning var inte längre prio ett i Marianns liv. Men vid 30 års ålder tog hon återigen upp hästeriet aktivt. Började rida på ridskola igen och efter ett tag utvecklade hon ett intresse för westernridning och började träna det. På den tiden (för 20 år sedan) fanns bara horsemanship inom westernvärlden och det var på så sätt hon kom i kontakt med horsemanship. Marianne började fundera på vad hon har missat under alla år hon hållit på med hästar, det blev en "ny värld". Intresset var fött.

 

Idag rider Mariann akademiskt men ändå inte. Hennes stora mentor är Perry Wood, han kommer till hennes gård med jämna mellanrum och påminner henne om vad som är viktigt.

 

Mariann har förstås gått en massa kurser inom Natural horsemanship men nu sitter det i kroppen, som hon säger. Marianns motto är "Allt hästen gör har jag bett om", och detta tror jag nog fick oss alla att tänka till lite extra. En annan sak som Mariann sa är att man ska "Vara mjuk i magen", känslan och själen ska liksom vara på rätt ställe. Mariann har en hemsida där man kan läsa mer om hennes verksamhet, www.godarelationer.se.

Emma & Welfin

Welfin är ett 11-årigt halvblods sto. Emma är sugen på att testa Natural horsemanship för att det är något nytt för henne och hon är helt enkelt nyfiken.

Maria & Lad

Lad är en tinker, en 10-årig valack som är nyficken och bufflig. Maria är nyfiken på NH och vill testa, och absolut när kursen kommer hit till gården som Maria för övrigt driver tillsammans med sin far.

Ing-Marie & Maggie

Maggie är en tinker, ett 5-årigt sto. Maggie har bara varit i Sverige i cirka ett år, då kom hon tillsammans med en annan häst från Irland. Maggie bör lära sig att respektera det personlig utrymmet. Ing-Marie vill lära sig hur hon ska kommunicera med sin häst.

Maria & Lady

Lady är ett tinkersto på 15 år. Förra året fick hon ett föl, hingsten Fighter, som också står på gården. Maria tänkte ursprungligen ha med Fighter på kursen men eftersom han är så ung så kommer en hel dag att bli alldeles för jobbig för honom så då fick mamma Lady rycka in. Men Marias mål är ju sedan att kunna använda sina kunskaper på Fighter också.

Sandra & Fylkin

Fylkin är en islandsvalack på 15 år. Sandra vill testa på att göra något annat än att "bara" rida och tycker att Natural horsemanship verkar intressant.

Ida & Alvin

Ida hade egentligen tänkt att ha med sin islandshäst men han var inte så sugen på att gå på transporten så då fick Ida istället låna tinkervalacken Alvin från Bergsgården. Alvin är 4 år och väldigt nyfiken på allt.

Anordnare av kursen är Sandra Tjäring, hon hade tänkt att ha med sin tinkervalack Champen men eftersom intresset var så stort så lämnade hon sin plats öppen.

Bilder och filmer från dagen hittar du via denna länk.

Lördag 16:e februari

Rastypning

 

Från Björketorp som ligger mellan Borås och Varberg kom på lördagsförmiddagen Camilla Wiselquist och hennes man för att rastypa fem hästar på Bergsgården. Mötet startade med fika, våfflor och kaffe. Camilla började sedan att berätta lite om sig själv och om Svenska Tinkerhästsällskapet, STS. Rastypa sin tinker gör man om man vill registrera den i STS. Mer information om vilka krav som ställs och så vidare finner du på deras hemsida www.svenskatinker.se.

 

Svenska Tinkerhästsällskapet är en förening som startades 1998, de är också en godkänd avelsförening av EU. Camilla har sysslat med rastypning åt föreningen sedan 2004 men förutom Camilla så finns det fyra andra rastypare i föreningen.

 

Långritten hade premiär i somras och hölls av Camilla samt några andra tinkerentusiaster. Det är som det låter en lång ritt på tinkrar, mellan fredag och söndag. På dagarna rider man och på kvällarna har man trevligt tillsammans och grillar korv och tar något glas vin. Åldersgränsen är 18 år men i övrigt tror jag inte att det finns några andra hinder förutom att man ska ha en tinker förståss. Ritten kommer troligen att hållas i slutet av augusti - början på september.

 

Efter gott fika så var det dags för Camilla att skrida till verket med själva rastypningen. Det finns såklart olika kriterier som ska uppfyllas för att det ska vara en tinkerhäst, Camillas man tog några fotografier på hästarna från olika håll, Camilla kände och kämde och synade hästarna i tur och ordning.

 

Hästarna som visades var Puzzle, Lady, Fighter, Maggie och Beuty. Alla hästar utom Beuty står installade på Bergsgården, men även Beuty har sitt "ursprung" från gården. Samtliga hästar kommer från stuteri Ratrush på Irland, förutom Fighter som är född i Sverige.

 

Den preliminära domen blev att samtliga visade hästar är tinkerhästar men det finns fortfarande lite papper som ska skrivas och skickas innan det blir klart för registering i stamboken.

 

Inlagt 2013-02-17 av Rebecka Amsell Österberg

 

Camilla och hennes man

Svenska Tinkerhästsällskapets logga

Copyright © All Rights Reserved.

Sidan gjord av Rebecka Amsell.